2013. augusztus 11., vasárnap

Mit üzen a testünk éjszaka? 2. rész

Az emberek többször is felébrednek egy éjszaka folyamán. Ez alatt a néhány másodperc alatt – melyről tudomást sem veszünk – a szervezet leellenőrzi környezetét, hogy biztonságos-e az alvás folytatásához. Azonban ha bármilyen zavart észlel – akár belső, akár külső ingerről legyen szó – akkor felébredünk, és ebből az állapotból már nagyon nehéz visszaaludni

 

Korábban megismerkedhettek az éjszakai lábgörcs, légszomj, zavarodottság, fej- és hátfájás okaival. Folytassuk tovább a listát a leggyakoribb éjszakai felébredést előidéző tényezőkkel.


KÖHÖGÉS

 

Lehetséges ok: reflux (gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe)

A felébredés fő oka a köhögés, amikor is gyomorsav kerül a nyelőcsőbe, ez irritálja a torok hátsó részét. Mint az köztudott, éjszakai vagy atipikus reflux akkor következik be, amikor a gyomorszáj nem zár rendesen, így a sava “kiszökik” a gyomorból, és a nyelőcsőbe folyik. A fekvő helyzet pedig megkönnyíti a sav dolgát, így az eljut a torokba. Ez leggyakrabban azoknál fordul elő, akiknél felesleges zsírréteg halmozódott fel a gyomruk körül, mivel ez hozza létre a nyomást a has alján, ami feltolja a gyomor tartalmát a nyelőcsőbe.
A szakértők azt tanácsolják, hogy lefekvés előtt 6 órával már ne együnk semmi zsírosat, megterhelőt, ugyanis a gyomornak ennyi idő kell a nehéz ételek lebontásához. Hozzáteszik, a könnyebb ételekhez (mint például csirkehús, saláta) elegendő 2-3 óra is. Ezen kívül javasolják még az ágy fejrészének felemelését, vagy a párnák feljebb helyezését, hogy a sav ne tudjon bekerülni a nyelőcsőbe, vagy pedig lefekvés előtt vegyünk be egy savkötőt (mint például a Gaviscon), ami segít ott tartani a gyomor tartalmát, ahol annak a helye van.RÉMÁLMOK

 

Lehetséges okaistressz; gyógyszerek

Noha a rémálmokat sztereotipikusan a stresszes életmódhoz párosítják, nem árt tudni arról, hogy néhány gyógyszer mellékhatása is lehet. Ilyen gyógyszerek például az antidepresszánsok valamint a béta-blokkolók (a szív- és érrendszer betegségeire alkalmazott gyógyszercsoport). Ezen gyógyszerek hatással lehetnek a természetes alvási ciklusra is.
Egy rémálomból felriadva gyakran tapasztalhatunk heves szívdobogás-érzést, ám Foster professzor szerint ez természetes jelenség. Mint mondja, az alvás legmélyebb szakaszába, az úgynevezett REM-fázisban a pulzusszám megemelkedik. Ha valaki ebből riad fel, akkor természetes, hogy megtapasztalja a szívdobogás-érzést.


SZÉDÜLÉS (ROOM SPINNING)

 

Lehetséges okai: fertőzés

Ha éjszaka arra ébred, hogy szédül, az akár egy jóindulatú helyi szédülés tünete is lehet – magyarázza Dr. Ayham Al-Ayoubi, fül-orr-gégész szakorvos. Ez elsősorban az 50 fölötti nőket érintő betegség, a kalcium hiányától mikroszkopikus törés keletkezik a belső fülben – aminek oka általában fertőzés vagy gyulladás – , és ez bekerül a középfül folyadékkal telt csatornáiba. Ez megzavarja az egyensúlyi rendszert, fals jeleket küld az agynak, amely szédülés-érzetét kelti, ezáltal felébreszti a beteget.

Mr. Al-Ayoubi azt tanácsolja, hogy aki ilyen betegségben szenved, az próbáljon meg a hátán fekve aludni, két párnával stabilizálva a fejét. Ha mégis szédülésre ébredünk fel, akkor kapcsoljunk egy kis fényt, és semmi esetre se csukjuk be a szemünket, a külvilág látványa ugyanis segít kompenzálni a fals jeleket. A leghatásosabb, ha néhány másodpercig egy tárgyra fókuszálunk.
Ezen kívül van néhány speciális gyakorlat, amely segíthet kontrollálni a szédülés-érzetet.


IZZADÁS

 

Lehetséges okai: alkohol, hormonok

A lefekvés kijózanít egy átmulatott éjszaka után, ugyanakkor erős izzadást is okozhat. Ennek oka az alkohol értágító hatásában keresendő: a bőr alatt futó erek falai kitágulnak, ezáltal jóval melegebbnek érezzük a külvilágot, így a szervezet izzadással kezd védekezni.

Az antidepresszánsok is okozhatnak éjszakai izzadást, ugyanis néhány típusuk megnövelheti a szervezet stressz-hormon tartalmát, mondja Dr Declan Leahy pszichiáter.

A nőknél az ösztrogén-szint csökkenése is okozhatja ezt a kellemetlen éjszakai élményt, ugyanis ezen hormon fontos szerepet játszik a testhőmérséklet-szabályozásában. Menzesz előtt, vagy a menopauza idején az ösztrogén-szint megváltozik, és ez éjszakai izzadáshoz vezethet.

Azon férfiaknál, akik hideg éjszakákon is izzadnak, az alacsony tesztoszteron-szint lehet a hibás, – mondja Dr. Christopher Eden urológus szakorvos – ugyanis az ösztrogénhez hasonlóan a tesztoszteron is fontos szerepet játszik a test hőmérsékletének szabályozásában.
Ritkán az éjszakai izzadás szívbetegség vagy rák tünete is lehet. Ha gyakran tapasztalja ezt a kellemetlen tünetet, feltétlenül keresse fel orvosát.


SZOMJÚSÁG

 

Lehetséges okai: hormonok, alvó pozíció

Az éjszakai szomjúság a cukorbetegség egyik előjele lehet – mind az egyes, mint a kettes típusú diabétesz esetén igaz ez a megállapítás. Ilyenkor az antidiuretikus hormonok miatt a szervezet nem lesz képes megfelelően szabályozni a test vízháztartását, ez okozza a szomjúságot. Éjszaka a tünetek – eddig ismeretlen okok miatt – felerősödnek. A vércukorszint megemelkedése ugyanis szomjúságot idéz elő. Ha az éjszakai szomjúságon kívül az alábbi tüneteket is tapasztalja, akkor feltétlenül nézesse meg vércukorszintjét: fogyás, homályos látás, felesleges utak a mosdóba (főleg éjjel).

A szomjas ébredés másik oka a nyitott szájjal alvás. Ilyenkor ugyanis a száj kiszárad, ez pedig szomjúság-érzetet okoz.

TÖBBSZÖR FELÉBREDÉS EGY ÉJSZAKA ALATT

 

Kiváltó okai: kor, gyógyszerek

Minél idősebb az ember, annál könnyebbé válik az alvás, ugyanakkor annál könnyebben zavarják meg álmát külső ingerek – mint például zaj.

Az alvásszakértők azt javasolják, hogy a hálószobában legyen hűvös és sötét, így a fény és a meleg nem zavarhatja meg álmunkat (ezek ugyanis gyakori okai a felébredéseknek).

Bizonyos gyógyszerek is felboríthatják az alvási bioritmust. Ilyenek például a vérnyomáscsökkentők, az influenza és megfázás tüneteit csillapító orvosságok, melyek gyakran tartalmaznak koffeint.


VIZELÉSI INGER ÉJSZAKA

 

Kiváltó okai: megnagyobbodott prosztata, kor, instabil hólyag

Arra ébredni, hogy wc-re kell menni igen gyakori jelenség az 50-en túli férfiaknál. Ennek oka a kor előrehaladtával természetesen megnagyobbodott prosztata, amely nyomja a hólyagot. Gyógyszeres kezeléssel kiválóan lehet csökkenteni a prosztata méretét, ezáltal csökkentve az éjszakai vizelések számát.
Viszont érdemes gyakrabban felkeresni az orvosokat, ugyanis a megnagyobbodott prosztata akár rák tünete is lehet.

Az antidiuretikus hormonok – melyek a szervezet vízháztartásáért felelősek –  a kor előrehaladtával csökkennek, ez is okozhatja – az éjszakai szomjúság mellett – a gyakori vizelést.

A húgyhólyag instabilitása minden korosztályt veszélyeztethet. Ez azt jelenti, hogy a hólyag már akkor is vizelési ingert küld az agynak, ha csak félig van csak tele (vagy még addig se). Ezt főleg éjszaka tapasztaljuk meg, amikor is rendszeresen felkelt álmunkból.

Ezzel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ugyanis kiváltó oka akár vesekő vagy rák is lehet.

forrás: daily mail
http://hir.ma/egeszseg/mit-uzen-a-testunk-ejszaka-2-resz/122781


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Megjegyzés küldése